Dentistul robot

O companie din Boston, Perceptive, a prezentat un robot complet autonom și controlat prin inteligență artificială, capabil să realizeze o procedura dentara completa la pacienți umani și să finalizeze sarcina de opt ori mai rapid decât un dentist uman.

Robotul este capabil să înceapă din etapa de diagnosticare, prin intermediul unui scaner volumetric tridimensional manual care, utilizând tomografie de coerență optică (OTC – deci fara radiatii) , poate construi un model 3D complet și de înaltă rezoluție al cavității bucale, incluzând dinții, gingiile și chiar nervii de suprafață. Acest model servește, de exemplu, pentru a detecta automat orice carie cu o precizie de 90%.

După diagnosticare, pacientul discută și planifică intervenția cu un dentist uman, dar robotul este cel care o realizează. Proceduri deosebit de lungi și complexe, cum ar fi pregătirea unui dinte pentru fixarea unei coroane, care în mod obișnuit durează mai mult de două ore și care, de obicei, sunt împărțite de dentiști în două vizite, sunt realizate de către robot în aproximativ cincisprezece minute, cu o metodologie ce amintește mult de modul în care lucrează mașinile de control numeric.

Mașina, care încă nu are autorizație de la FDA și, prin urmare, va mai dura ceva timp până va fi complet disponibilă pentru public, permite profesioniștilor să reducă timpul pe care pacientul îl petrece pe scaun și să se concentreze mai mult pe personalizare și atenție. În plus, creșterea productivității va permite, probabil, amortizarea investiției într-un timp relativ scurt, ceea ce ar putea duce, potențial, la reducerea costurilor tratamentelor.

Vorbim despre aplicarea inteligenței artificiale, unde fiecare procedură funcționează ca un antrenament pentru următoarele. Și odată așezat pe scaun, reducerea duratei procedurii este, cu siguranță, unul dintre aspectele cele mai apreciate de pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *